Tepih servis Wash&Go

Tepih servis

Tepih servis saveti: Kako da vam tepisi duže traju?

Tepih servis Wash&Go ima dugogodišnje iskustvo u pranju tepiha. Pranje tepiha u sopstvenoj režiji je naporan posao i nikada ga ne možete oprati kao što to rade profesionalci u tepih servisu uz pomoć profesionalnih mašina i sredstava za pranje tepiha. Za nas je pranje tepiha svakodnevna rutina. Dajemo vam nekoliko efikasnih saveta kako da ih održavate i produžite životni vek svojih tepiha.

Pranje tepiha
Photo credit: Sven Brandsma on Unsplash

Ukoliko pravilno održavate tepihe oni će vam duže izgledati novo i duže će vam trajati. Onda ne morate često da ih menjate, a i vaša kuća će biti čistija i izgledaće lepše i urednije. Uz čist tepih vaš dom će biti zdrava sredina za vašu porodicu. Zato se držite naših saveta za održavanje tepiha:

Redovno usisavanje

Jedan od najvažnijih stvari za održavanje tepiha je redovno usisavanje. Tepih skuplja sve sitne čestice prašine iz vazduha, kao i one koje unosimo spolja. Prljavština i prašina se nakupe na tepihu i talože se unutar vlakana. Prilikom gaženja po tepihu one se utapaju u dubinu što oštećuje vlakna i dovodi do trošenja tepiha. Usisivač je najbolji prijatelj vašeg tepiha, pa je bitno da izaberete onaj koji ima veliku usisnu moć i koji će izvući što više prašine koja se taloži u dubinu tepiha. Tepihe treba usisavati najmanje jedno nedeljno, s tim što ukoliko imate porodicu sa više članova, decu ili kućne ljubimce to treba da bude i češće.

Koristite otirače ispred vrata i izuvajte cipele

Najviše prljavštine unosimo u kuću prljavim cipelama. Zato je najbolje da ispred vrata imate neki kvalitetni otirač na koji očistite obuću pre ulaska u kuću. Na našem tržištu imate veliki izbor otirača koji će izgledati lepo ispred vaših vrata. Svakako bi bilo najbolje da ne nosimo cipele u kući jer na njima, koliko god ih očisitili na otiraču, ipak ostaje prljavština koju ćete preneti i na tepih. To onda zahteva i češće usisavanje. I ako se vi izuvate, znamo da nećete terati iI goste da to rade, pa nakon što vam odu gosti jednostavno usisajte tepih.

Održavanje tepiha kada imate kućne ljubimce

Kućni ljubimci su radost svakog doma, ali to zahteva i dodatno održavanje. Ukoliko imate kućnog ljubimca verovatno imate problem sa prljavim šapicama i linjanjem. Bilo bi dobro da svojim ljubimcima nakon šetnje obrišite šapice pre nego što uđu u kuću. Na ulazu u kuću držite peškirić i otirač i naučite psa da ostane na otiraču dok mu ne obrišete šape. Ukoliko se vaši ljubimci linjaju biće vam potrebno češće usisavanje kako bi uklonili dlake. Pre usisavanja možete dlake prvo pokupiti vlažnom  gumenom rukavicom. Sa mebliranog nameštaja rolo lepljivom četkom pokupite dlake kako ih ne bi bio po celom stanu, a samim tim i tepihu. Ukoliko imate mladog ljubimca verovatno će vam trebati neko vreme da ga naučite ne piški po kući. Mrlje od urina zahtevaju poseban tretman. Kupite sredstva sa enzimima da isprskate fleku kako bi umanjili neprijatan miris. A svakako morate računati da će vam trebati i češće profesionalno pranje tepiha.

Čišćenje tepiha uz kućne ljubimce
Photo credit: JackieLou DL from Pixabay

Odmah očistite mrlje na tepihu

Ukoliko prospete nešto na tepih bilo bi dobro da se fleke što pre operu kako se ne bi osušile i kasnije se pretvorile u trajne fleke koje je ponekad vrlo teško ili čak nemoguće ukloniti. Nikako nemojte trljati fleku kako se fleka ne bi raširila i ne bi prodrla još dublje u tepih. Dovoljno je da samo belim ubrusom ili čistom krpom pokupite prosuti sadržaj tapkanjem. Ukoliko želite da uklonite fleku koristite samo čistu hladnu vodu, ne preporučujemo korišćenje neproverenih ili priručnih sredstava. Najbolje je da ga odnesete na pranje u tepih servis koji će ih istretirati proverenim profesionalnim sredstvima za skidanje fleka. U našem dugotrajnom radu često imamo prilike da vidimo oštećenja nastala amaterskim čišćenjem, i ponekad, uz sav napor, ne možemo da popravimo već nastalu štetu.

Redovno menjajte raspored nameštaja

Najbolje bi bilo da napravite takav raspored tepiha u stanu da nameštaj ne stavljate preko njega. Ali to je nemoguće sa stolovima, stočičima i stolicama jer ispod njih obično ide tepih. Zato je dobro da češće pomerajte nameštaj kako bi sprečili dugotrajna udubljenja u tepihu koja se kasnije teško vraćaju na staro.

Redovno profesionalno dubinsko pranje tepiha

Najbolje bi bilo da barem jedno godišnje odnesete tepih na dubinsko pranje u profesionalni tepih servis. Ako vam se čini da vaš tepih izgleda prljavo, to je znak da ste odavno trebalo da ga operete. U tepih servisu rade profesionalci koji znaju kako se koja vrsta tepiha pere i oni proces pranja prilagođavaju svakom tepihu pojedinačno. Tepih servis koristi profesionalne mašine za pranje tepiha koje dopiru duboko u tepih i izvlače prljavštinu i prašinu koju i ne vidite golim okom.

Redovno pranje tepiha će produžiti životni vek vašeg tepiha, a i čist tepih će izgledati lepše u vašem domu i  uticaće na kvalitet vazduha koji udišete u kući. Prepustite pranje tepiha profesionalcima kako bi vaši tepisi bili tretirani sa punom pažnjom. Pozovite nas da zakažete profesionalno dubinsko pranje tepiha na sledeće telefone: 011 6166 034 ili 065 2166 034.

 

 

Photo credits:
House photo created by freepik
Sven Brandsma on Unsplash
JackieLou DL from Pixabay

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.